casa de tÍASOS

IX.10.3

Megalografia Casa del Tiaso General Dionis Frescos Vermell
©pompeiisites

Mapes de les excavacions en curs

Mapa general Pompeia Regio IX Ínsula X
©pompeiisites
Plano general Casa de Tiaso
27. Passadís./ 28. Oecus tricliniare./ 29. Exaedra./ 30. Peristil./ 49. Cubiculum./ 50. Oecus./ 51. Cubiculum./ ©pompeiisites
©pompeiisites

Aquesta casa, segurament la principal de tota l’illa, se situa al costat de la sala en forma de T que està decorada amb fons negre i amb representacions d’escenes mitològiques. La tipologia arquitectònica de tota l’insula és pròpia de les cases samnites de Pompeia, però el sector que està sorgint és el resultat d’una renovació atribuïble a la segona meitat del segle I aC. S’ha descobert un gran peristil (30) amb columnes amb capitells de tova grises (encara per excavar, al braç nord de la qual s’hi obre una seqüència d’habitacions.

A l’esquerra hi ha un estrany oecus corinti (50), el tercer conegut a la ciutat, originalment connectat amb dos petits cubicula a l’est (49-51)

Casa del Tiaso General Dionis Frescos Vermell Oecus 50
©pompeiisites
Casa del Tiaso General Dionis Frescos Vermell Oecus 50
©pompeiisites

Les parets del darrere de les columnes estan decorades amb el segon estil pompeià i daten dels anys 40/30 aC. És una megalografia amb figures gairebé d’escala humana i que recorden el fris de la Vil·la dels Misteris. La singularitat dels frescos no és només pel format, el tema també és de gran interès: el tíasos dionisíac. 

Si comparem la dansaire de la Casa de Tíasos i la de la Vil·la dels Misteris veurem que ambdues sostenen una cortina que s’enlaira pel moviment de la ballarina. Com totes les bacants del cicle, porta joies d’or. 

Dansaire Casa Tiaso
Casa de Tíasos ©pompeiisites
Vil·la Misteris Dansaire
Vil·la Misteris

Un altre fresc representa un sàtir amb aulos, la doble flauta de canya. Caminant cap a l’esquerra, mira cap a la dreta però la cara no està ben conservada. Al cap hi porta una corona amb elements vegetals.

L’altra figura, una bacant furiosa,  porta una cabra sacrificada a l’espatlla esquerra.

Fixem-nos que totes les figures són damunt d’un pedestal com si fossin una sèrie d’estàtues.

Sàtir amb aulos Casa de Tiaso
Satir amb aulos ©pompeiisites
Bacant furiosa Casa Tiaso
Bacant furiosa ©pompeiisites

Una altra figura, potser la més complexa i original del grup, és la d’un sàtir meditant amb doble flauta a la mà, tibiae o aulos. El seu rostre expressa una barreja de curiositat, preocupació o fins i tot malenconia.

Imatge següent: silè amb torxa i dona.  És la imatge central (no de Dionís i Ariadna com a la Vil·la dels Misteris) on la dona mira directament a l’espectador. Va vestida amb un llarg vestit verd i va força enjoiada. El vell silè l’agafa de la mà com dient-li “va, vinga, anem cap als rituals nocturns”.  

Dionís no apareix a cap fresc però tot gira a l’entorn de la trobada amb ell.

Satir amb cabrit amb doble flauta meditant Casa Tiasos Pompeia
©pompeiisites
Silè amb torxa i dona Casa Tiasos Pompeia
©pompeiisites

Una bacant assassina acompanya la sèrie: a la mà esquerra una espasa i a la dreta el que podria semblar les entranyes d’un animal, potser un porc senglar o un cérvol.

Bacant assassina Casa de Tiaso Pompeia
Bacant assassina ©pompeiisites
Bacant assassina Casa de Tiaso Pompeia
Bacant assassina ©pompeiisites

Conjunt de bodegons que completen la megalografia dionisíaca. Hi trobem animals de caça morts i vius i alguns animls marins. Recordem que al ritual dionisíac els animals es cacen, s’esquarteren i es mengen al moment de la matança.

Eurípides a les Bacants ens va deixar un testimoni extraordinari quan el cor anomena Dionís “company de caça” (v. 1146) i poc després “el senyor caçador” (v. 1192) i proposa penjar les preses als “triglifs” (element del fris a l’ordre dòric). Aquessta imatge casa perfectament amb els frescos representats en aquesta sala. 

Bodegó 6 Casa de Tiasos Pompeia
©pompeiisites
Bodegó 2 Casa de Tiasos Pompeia
©pompeiisites
Bodegó 5 Casa de Tiasos Pompeia
©pompeiisites
Bodegó 7 Casa de Tiasos Pompeia
©pompeiisites
Bodegó 8 Casa de Tiasos Pompeia
©pompeiisites
Bodegó 4 Casa de Tiasos Pompeia
©pompeiisites
Bodegó 3Casa de Tiasos Pompeia
©pompeiisites
Bodegó 1 Casa de Tiasos Pompeia
©pompeiisites
Desplaça cap amunt